Kameraene i folks hjem kan være en «tikkende» personvernskandale

Hundretusener av nordmenn har overvåkningskamera tilknyttet boligalarm inne i sitt eget hjem. «Kikking» fra ansatte hos det største alarmselskapet er avdekket i Sverige og leder under granskning har gått fra jobben.

Homely har av personvernhensyn så langt valgt å kun tilby kameraer som bare kunden selv kan aksessere. Vi mener det er gode grunner for å være restriktive med å la fremmede kikke inn i folks private hjem.

Poenget med kamera knyttet til alarmløsningen, er å se hva som skjer i huset når det er innbrudd eller brann. Det kan i visse situasjoner være bra, men hvordan vet man at disse kameraene kun er i bruk når det skjer noe? Faktisk vet vi at de ofte er på når det ikke er reelle alarmer.

Husk at de aller fleste utløste alarmer er falske, forårsaket av for eksempel matlaging. Ofte er det de som bor der som utløser alarmen og blir filmet når de står opp fra sengen om morgenen, når man kommer ut av baderommet eller når noen forlater hjemmet og skallsikringen fortsatt er på. Flere kameraer vil da automatisk aktiveres ved hver av disse alarmene. Noen fremmede ser da inn i huset ditt uten at du kanskje tenker over det.

I Sverige har det nylig blir avdekket at ansatte hos det største alarmselskapet har misbrukt sin tilgang til kameraer der de har sett inn i folks hjem, og delt nakenbilder tatt med kameraene.

Nøyaktig samme alarmsystem benyttes av samme leverandør i Norge. Uansett alarmleverandør vil det være noen som har tilgang til kameraene i folks private hjem så lenge disse er koblet opp mot en alarmstasjon.

Det ser heller ikke ut til at leverandørene har kontroll over kameraene i løsningen:

Homely har foreløpig valgt en løsning hvor kunden kan få kamera i løsningen, men det er bare kunden selv som kan aktivere og se hva som skjer gjennom kameraet. Vi holder på dette prinsippet inntil videre. Sikkerheten i boligalarmen er godt ivaretatt da det er bevegelsesdetektor og dør-/vindusdetektor som sikrer mot innbrudd, samt røykvarslere som detekterer brann.

Overvåkningskameraer koblet til boligalarm i folks private hjem blir mer og mer utbredt, noe som alarmselskapene tjener mye på i form av reduserte utrykninger på falske alarmer.

Hva tenker Datatilsynet om personvern i hjemmet? Dette kan utvikle seg til en personvernskandale av dimensjoner. Er dagens praksis i tråd med GDPR reglene, eller er kostnadsbesparelse ved å redusere vekterrykk blitt satt foran kunders personvern? En ting er å granske hva som faktisk har foregått når det gjelder kamerabruk. Er det noen grunn til at det skulle være bedre her enn i Sverige? Dette er et område som relevante myndigheter bør se nærmere på i tiden som kommer.

Hos oss kan kunden for eksempel legge til så mange røykvarslere de ønsker uten ekstra kostnad på abonnementsavgiften. Dette mener vi gir bedre sikkerhet enn et kamera som bare vil være til nytte til verifisering om en brann begynner akkurat der kameraet er rettet mot. Flere røykvarslere i ett hjem gir bedre sikkerhet – derfor anbefaler vi dette til våre kunder.

Hos Homely skal du være trygg på at sikkerheten er ivaretatt og at ingen uønsket ser på deg gjennom kameraet – enten du har klær på eller ikke.

 

Homely